365 foton 2022

Fängslande

Klörups gamla häradshäkte

Bild 27 av 365 – 86 Fängslande

Häradshäktets röda tegelbyggnad ligger vid gamla landsvägen i Klörups by. Häktet, byggt 1809 och i folkmun kallat ”tjyvaholled” är den enda byggnad som i dag minner om byns roll som viktig tingsplats i Skytts härad under mer än 200 år. Byns centrala läge i häradet, där den stora landsvägen Malmö-Ystad korsade landsvägen Lund-Trelleborg, var grund för att tingsplatsen var förlagd hit under åren 1690-1905. Här fanns gästgivaregård med diligenstrafik och här byttes hästar, post förmedlades och resenärer stannade till för vagnbyte eller övernattning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s